Янтар Полісся
+38(098)302 00 00
Передзвоніть мені
UAH
  • UAH
  • USD
УКР
0
  1. Петро і Павло: історія праведників
  2. Як виникло свято Петра і Павла?
  3. Ікона Петра і Павла - коли до неї звертаються?
  4. Як зустрічати день Петра і Павла в 2021 році?
  5. Петрів день – обряди і прикмети
  6. Молитва Петру і Павлу

Це літнє торжество завжди урочисте, радісне та натхненне, адже віруючі вшановують ближніх сподвижників Господа. Наша стаття розкаже Вам, що символізує свято Петра і Павла, як до нього готуються та як відзначають!

Петро і Павло: історія праведників

Хоча їх і згадують разом, та насправді апостоли Петро й Павло ніколи не бачили один одного, а їхні шляхи до Бога були геть несхожими. Вважають, що так Творець демонструє людям: віднайти істину можна різними способами, і серед них немає кращого чи гіршого – важлива тільки щирість та повнота почуттів.

Апостол Петро – один із перших послідовників Спасителя, прикликаних Ним на служіння. Він народився у Віфсаїді (містечку на східному березі Галілейского, або Тиверіадського озера) і був наречений Симоном. А ім’я, під яким чоловік відомий усім християнам, походить від прізвиська, що дав йому Ісус. Слово «Кіфа», що на арамейській мові означає «камінь», буквально переклали на грецьку, де воно звучить як «Petrus». Так Син Божий натякнув на роль майбутнього святого – тому судилося стати «рибалкою людей» та «скелею, де буде зведена Церква, і сили пекельні не переможуть її».

Згідно із Біблією, учень віддано захищав Христа у Гетсиманському саду. У ніч після арешту він тричі відрікся від Нього, перш ніж закукурікав півень, проте глибоке покаяння очистило Петра від цього гріха; він удостоївся честі побачити преображення на горі Фавор. А Книга Діянь (трактат, що розповідає про події, які трапилися за Вознесінням) стверджує, що праведник проповідував у багатьох країнах, навертаючи тисячі слухачів, зцілював хворих і навіть воскрешав мертвих!

Апостол Петро Апостол Павло
Ікона апостол Петро Ікона апостол Павло

А ось апостол Павло, він же Савл з Тарсу (місто в Туреччині) від початку не належав до прибічників Спасителя, дарма що нині титулується «першоверховним». Він був фарисеєм (поборником філософської школи Галахи в юдаїзмі) та люто цькував паству Ісуса – ще хлопчиком стеріг одяг тих, хто побивав камінням першомученика Стефана і шкодував, що не може власноруч кинути уламок брили… Але після знамення, яке з’явилося чоловіку на дорозі у Дамаск (сліпучого світла та голосу з небес, який запитував «Чому ти переслідуєш Мене?») він охрестився і не менш палко працював на благо Творця – засновував громади в Аравії, Малій Азії та на Балканах, а також написав 14 послань, що стали вагомою часткою Нового Заповіту.

Як виникло свято Петра і Павла?

Чому ж про Петра і Павла говорять рівночасно? Справа в тім, що вони загинули в один і той самий день – 29 червня (за юліанським літочисленням). Першого розіп’яли на перевернутому хресті, а другому, як громадянину Риму, відрубали голову. Утім, є й інші гіпотези – деякі дослідники впевнені, що між смертями апостолів минув рік, а хтось доводить, що торжество пов’язане не зі стратою, а з перенесенням мощів, яке відбулося у 258 р.

З IV ст. день Петра і Павла стає особливо значимим, великим – себто внесеним у святці нарівні з Різдвом, Водохрещем, Стрітенням та Успінням Діви Марії. Літургію до нього складали талановиті гімнографи Іван (Йоан) Дамаскин, Андрій Єрусалимський, патріарх Герман I і Косма Маюмський. Кондаки та тропарі оспівують духовний розвиток праведників – їм траплялося і суперечити Господу, і виступати проти Нього, та в результаті Божественний промисел подужав породжений страхом опір – чоловіки посприяли просвітництву і розповсюдженню віри. Тому й звичайним парафіянам не варто впадати у відчай: якими б не були прогрішення, Творець завжди готовий їх простити.

Кафедральний собор Петра і Павла
Католицький кафедральний собор Петра і Павла в Брно (Чехія)

Нині храм Петра і Павла є майже в кожному населеному пункті. Однак звичай зводити їх ввів імператор Костянтин І в 324 р. – він наказав вимурувати такі святині у столицях Риму та Візантії як втілення перемоги над язичництвом. З тих пір вони з’являються у найвіддаленіших куточках земної кулі! Наприклад, серед українських архітектурних пам’яток – базиліка на Куренівці (старовинне київське передмістя; на жаль, оригінальну споруду знищили у 1987 р.), молельня у Харкові, гарнізонна церква у Львові (вона ж костел Єзуїтів), аналогічні будови в Одесі, Рівному, Житомирі, Луцьку, Миколаєві.

Шанують апостолів і у інших гілках релігії. Католицький кафедральний собор Петра і Павла у Брно (Чехія) – національний культурний скарб та паломницький центр. Схожі храми існують в Москві, Санкт-Петербурзі, Нанті (Франція), Празі, Мінську (Білорусь). А на думку протестантів, мученики уособлюють розмаїття людських натур та взаємодоповнюваність, без якої неможливе процвітання – лише у спілці індивіди з різними характерами, вміннями, інтересами й нахилами здатні досягти гармонії та реалізувати увесь свій потенціал.

Ікона Петра і Павла - коли до неї звертаються?

Ця святиня примножує віру, долає тривогу, заздрість, розчарування, пиху та гнів, рятує від сумнівів і згубних оман, визволяє з лабет сект та єретичних вчень, виховує терпіння, смирення і братську любов. Ікона Петра і Павла допомагає осягнути складні предмети (як теологічні, так і світські), вилікувати одержимість, духовні та фізичні хвороби, усвідомити свої помилки і проступки та успішно їх виправити.

Ікона Петра і Павла з бурштину
Ікона Петра і Павла з бурштину від майстрів Янтар Полісся

Кому необхідна подібна реліквія? Звісно, кожен собор святих Петра і Павла мусить бути увінчаний їхніми рукотворними ликами. Згодиться образ апостолів з бурштину й тим, хто носить такі самі імена – небесні заступники охоронятимуть Вас від бід, небезпек та наклепів, підкажуть оптимальне рішення у важкій ситуації, попіклуються про самореалізацію і стосунки з родичами та приятелями. А ще вони є покровителями рибалок і моряків – приносять їм багату здобич та оберігають від утоплення, шторму і кораблетрощі.

Як зустрічати день Петра і Павла в 2021 році?

Торжество належить до неперехідних (нерухомих), а отже, у православ’ї завжди припадатиме на 12 липня (за григоріанським стилем). А от католики і течії, що перейшли на новоюліанський календар (Александрійський, Антіохійський, Румунський, Болгарський патріархат, церкви Албанії, Греції та Кіпру) справляють його 29 червня.

На згадку про подвиг місіонерів-аскетів, котрі утримувалися від мирських задоволень, святу передує обмеження у їжі – не таке суворе, як до Воскресіння Христового, проте Вам все ж доведеться відмовитися від м’ясних і молочних продуктів, а у середу та п’ятницю – і від риби (зате на вихідних допустиме вино). Ритуал починається у понеділок після Трійці, а закінчується напередодні торжества – тобто піст Петра і Павла у 2021 р. триватиме рівно 14 діб, з 28 червня по 11 липня.

На свято бажано побувати на богослужінні, а щойно воно завершиться – роздати милостиню чи якось інакше зарадити горю знедолених. Коли Ви повернетесь додому, сідайте за трапезу – при цьому, незважаючи на відсутність харчових табу, не слід надміру розкошувати. Українські хазяйки традиційно готували сезонні страви: зелений або червоний борщ, голубці, молоду картоплю з кропом, мандрики (перепічки з сирного тіста). А ще за накритим столом неодмінно промовляється подячна молитва Петру та Павлу!

Заборонено палити і вживати алкогольні напої, лаятися, брехати, сваритися, займатися «брудними» справами – копати, ремонтувати щось, прибирати – а також купатися, прати, шити, одружуватися. Натомість проведіть дозвілля із сім’єю та друзями, прогуляйтеся, привітайте гостей.

Петрів день – обряди і прикмети

У слов’ян це свято знаменувало прощання з весною та «купальськими» церемоніями, старт сівби озимих, збору врожаю і сінокосу. Дівчата та юнаки танцювали в хороводах, гойдались на гойдалках, ворожили на судженого, збираючи 12 колосків з 12 полів і ховаючи їх під подушку, бавились у хованки, а уночі палили багаття та бешкетували. У деяких областях намагалися простежити, як сходить Сонце, і умитися зібраною до світанку росою – це дарувало нев’янучу вроду та міцне здоров’я. Не можна було і забувати свої сни – вони вважались віщими та обов’язково збувалися упродовж тижня.

День Петра і Павла

Собор Петра і Павла (а якщо поблизу такого не було – то будь-яку сільську капличку) прикрашали ромашками, маками, волошками, конюшиною та звіробоєм, гілками липи, верби, дубу. Підлогу посипали ароматними травами, очеретом і комишом. Потім рослини розбирали по обійстях – напій із них нібито усував головний біль, лихоманку, кошмари.

За гуцульською легендою, на торжество «ключі від року» переходять від Юрія (Георгія) Побідоносця до Петра – тобто весна змінюється на осінь – а сам апостол їздить полями верхи на золоторогому олені. А на територіях, розташованих південніше, день визнавали «верхівкою літа» – апогеєм спеки. Окрім того, люди вірили, що з цієї дати замовкає зозуля та тікають під воду русалки. Щоб нечисть не затягла з собою діточок чи худобу, читали акафіст Петру і Павлу.

На свято пильно спостерігали за погодою. Ось що вона віщувала:

  • сильна задуха та висока температура – знак морозної зими. Коли ж зранку випадало почути солов’їні трелі, вона обіцяла бути іще й затяжною;
  • злива – запорука щедрого врожаю;
  • похолодання прогнозувало голодний рік;
  • гроза передрікала негоду на 40 наступних днів.

Популярні товари

Навіть якщо у Вас немає можливості відвідати церкву Петра і Павла та дотриматися решти ритуалів, вистачить лише промовити пристрасну молитву – а образ праведників, який слід споглядати під час бесіди з Богом, запропонує наш інтернет-магазин «Янтар Полісся»! Реліквії з сонячних самоцвітів наповнять душу миром і щастям, звільнять від спокус, дозволять уникнути неприємностей та конфліктів.

Як придбати ікону з бурштину?

Здавна кожен іконний двір прагнув виготовити святиню двох доброчесних мудреців. Від майстрів, котрі малювали фрески у Софії Київській, до Андрія Рубльова – усі вони намагалися відтворити завзяття та самовідданість апостолів.

Проте купити ікони в Україні – особливо якщо Ви хочете якісні й тривкі речі, що не протирічать споконвічним канонам – іноді буває доволі складно. Щоб обзавестися неперевершеною реліквією, зверніться у наш магазин ікон з бурштину – унікальні образи ручної роботи з дрібної самоцвітної крихти та цільних коштовних каменів осяють Вас невичерпною Господньою благодаттю, милістю і мудрістю!

Щоб купити бурштинову ікону, скористайтеся формою на сайті чи зателефонуйте за номером +38(099)302-00-00 або +38(098)302-00-00 – Вам негайно відповість компетентний менеджер, пояснивши нюанси оплати та доставки. А коли Ви шукаєте, де замовити ікону з бурштину в Україні в дарунок друзям з іншої держави, наші спеціалісти підготують документи для безперешкодного перетину кордону!

Ікона Петра і Павла з бурштину
Ікона з бурштину апостолів Петра і Павла

Молитва Петру и Павлу

Молитва перша

О, преславні апостоли Петре і Павле, що душі за Христа віддали і кров’ю вашою ниву Його удобрили! Почуйте чад ваших молитви і зітхання, серцем скорботним нині принесені. Бо беззаконнями затьмарені і через те лихами, як хмарами, обкладені, єлея ж доброго життя не маємо зовсім і не можемо противитися вовкам хижим, які позбавити нас спадщини Божої нахабно намагаються. О, сильні! Понесіть немочі наші, не віддаляйтеся духом від нас, щоб не позбавилися зовсім любові Божої, але міцним заступленням вашим нас захистіть, щоб помилував Господь усіх нас, молитов ваших ради, щоб знищив рукописання незміряних гріхів наших і щоб сподобив з усіма святими блаженного Царства і Шлюбу Агнця Свого, Йому ж честь і Слава, і подяка і поклоніння, навіки віків. Амінь

Молитва друга

О, святії апостоли Петре і Павле, не віддаляйтеся духом від нас, грішних рабів Божих (імена), щоб не розлучилися зовсім від любові Божої, але міцним заступленням вашим нас захистіть, щоб помилував Господь всіх нас молитов ваших ради, щоб винищив же рукописання безмірних гріхів наших, і щоб сподобив з усіма святими блаженного Царства і шлюбу Агнця Свого, Йому ж честь іСлава, і подяка і поклоніння навіки віків. Амінь

Молитва третя

О, верховні Апостоли: Петре, віри Христової непохитна подоба, і Павле, солодкоспівна ластівка вчення Господнього! Знаємо вас, як повноводну ріку сказань словес Христових, що лине від правдивих надр Божих і всю глибину джерела істин богоодкровенних перед нами, що жадають їх, відкриває. Знаємо вас, як світила, що струмені теплоти любові божественної нам з небес проливають: догоджаємо вам, що прийняли працю і піт, щоб засіяти божественне насіння вчення: цілуємо стопи ваші, що обійшли всі кінці землі, і з трепетом гріховним зримо голови ваші, що ви смиренно схилили до пречистих стопів Господніх: одного через хресний шлях (повішенням) і другого мечем усіканням. Розчулено просимо вас, святії Апостоли, навчіть і нас у буянні гріхів схилятися перед Учителем нашим Господом, допоможіть гордості нашої голову відсікати вченням богоодкровенним: голод душевний наш нехай угамує Господь борошном, що сходить із самого неба, як Петрові: – ти ж, Павле, богонасичений Христових словес, постарайся і нас до третього неба піднести твоїми безперестанними молитвами про нас до Господа, щоб і ми там прославили з ликами ангельськими і апостольськими дивного у святих своїх Отця всіх і Господа Ісуса Христа, що Його ж послав у світ спасати і наставляти до життя вічного, і єдиносущного Їм Святого Духа. Амінь

Молитва четверта

Святий верховний Апостоле Петре, каменю віри, що на Христі, наріжному камені, Церкву сповіданням утверджував! Моли, щоб і я, що мудруваннями і плотськими похотями завжди коливаюсь, на тому ж Христі, Камені живому, обраному, чесно?му, вірою утверджений завжди перетворююся любов’ю в храм духовний, у священство святе, щоб возносити жертви духовні Богові Ісусу Христу. Святий верховний Апостоле Павле, сосуде обраний Христів, благодаті і слави Божої сповнений! Моли Творця, що має владу над творінням, щоб мене, сосуд нині погублений, створив Собі сосудом на честь, освяченим і благопотрібним, на всяке благе приготованим. Амінь

iconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsicons